sobota, 9 sierpnia 2014

Elegancki look, oczy + paznokcie \ przepis na zapiekankę

Ostatnio miałam dużo spotkań w urzędzie i chciałam wyglądać elegancko, ale nie sztywno. Wzięłam się do roboty i oto efekty:

* dominujący kolor to nude i brąz
* makijaż powinien zwracać uwagę, ale nie odpychać.
* paznokcie powinny być krótkie, w delikatnych kolorach.
* czarną kredkę stosujemy oszczędnie, żeby nie wyglądać jak panda.

Użyłam dwóch odcieni brązu, jaśniejszy poszedł na załamanie powieki
i na wewnętrzny kącik oka. Ciemniejszy z drugiej strony, pod okiem niezbyt 
gruba czarna kreska i lekko wytuszowane rzęsy. 

To makijaż łatwy do poprawki w ciągu dnia, wystarczy poprawić kreskę
na dole. Gdy użyjemy bazy pod cienie do powiek lub podkładu, cienie
będą się trzymały i nie rolowały.

Jako dodatkowy trik, mogę polecić pomalowanie linii wodnej
oka białą kredką lub nude - to rozświetli spojrzenie i rozjaśni
białko naszych oczu.

Do paznokci użyłam lakieru My Secret Nail Polish odcień 112 (cena 7,99zł) oraz złotego z Avonu - odcień Golden Vision (ok 15zł). Złote paski na odcieniu nude okazały się świetnym pomysłem.


* Usta powinny być pomalowane szminką w odcieniu malinowym - nie za ciemnym ani nie za jasnym, żeby nie wyglądać jak porcelanowa laleczka.
* Niedoskonałości zakrywamy korektorem, tak samo cienie pod oczami.

ZAPIEKANKA Z SEREM MOZZARELLA, KIEŁBASĄ I WARZYWAMI

Ostatnio znalazłam bardzo fajny i prosty przepis na pyszną zapiekankę. Mamy w niej dużo warzyw więc i witaminy! Polecam!

* 300g makaronu (rurki lub świderki)
* 400g kiełbasy
* 2 różnokolorowe papryki
* 300g pomidorów
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 250ml bulionu (ok. pół kostki)
* 150 ml śmietany 18% albo 30%
* 2 żółtka
* 100g sera tartego mozzarella
* 3 łyżki oleju
* pół pęczka tymianku
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* sól, pieprz

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedź go, gdy będzie jeszcze lekko twardy (al dente). Kiełbasę pokrój w półplasterki, paprykę w paski, pomidory w kostkę, a cebulę i czosnek posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę, po 3 min paprykę, a po kolejnych 2 min kiełbasę, czosnek oraz pomidory i duś dalej 5-7 min. Na koniec dopraw całość tymiankiem, papryką, solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym olejem. (może być też zwykły podłużny garnek)

Bulion wymieszaj ze śmietaną, żółtkami oraz serem - całość możesz lekko ubić. (można to też zrobić ręcznie). Makaron wymieszaj z wystudzoną zawartością patelni oraz przygotowanym sosem. Zapiekankę wstaw na 30min do nagrzanego do 180*C piekarnika.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz i zapraszam ponownie! :)